Over De Beyart

Het kloostercomplex De Beyart, aan de rand van het centrum van Maastricht, is in de ruim vijf eeuwen van zijn bestaan een belangrijke, ruimtelijk functionele bouwsteen van de stad geweest. De rijke geschiedenis van het complex laat zien dat, ondanks de vele veranderingen die De Beyart heeft ondergaan, het een rustige plek is gebleven die onderdeel is geworden van het DNA van de stad.

Bijna vier decennia later rijst opnieuw de vraag hoe De Beyart zich ruimtelijk en functioneel moet aanpassen aan een duurzame toekomst, met oog voor de veranderende behoeften op het gebied van wonen en zorg. Deze vraag zal grondig worden beantwoord, met de nadruk op integratie, continuïteit en hoge kwaliteit.

Visie

De gebouwen krijgen primair een functie als woonzorggebouw, ten dienste van een optimale uitvoering van zorg, gecombineerd met een prettige leefomgeving. Dit vereist een grote slag op het gebied van zorgefficiëntie, modernisering van voorzieningen en wooncomfort.

"Het behouden, benadrukken en nieuw leven inblazen van het culturele erfgoed van De Beyart staat centraal in het project."

Bauke Brekelmans

Locatie

Terwijl het landschap wordt opgefrist om de kwaliteiten van de bestaande groene ruimte op te waarderen, zullen de extra gebouwen toekomstige bewoners meer mogelijkheden bieden om midden in een prachtig park te wonen. Door een nieuw licht te werpen op de patrimoniale waarde van de site, zullen het oude en het nieuwe elkaar op de voorgrond plaatsen om de geschiedenis van de plek voort te zetten en te vernieuwen.

De Beyart wordt een nieuwe openbare ruimte waar architectuur en natuur samenwerken om een unieke omgeving te creëren waar Maastrichtenaren van verschillende generaties kunnen rondlopen en elkaar kunnen ontmoeten.

Vorig project